7/24 ONLİNE ÜYE GİRİŞİ
 ONLİNE WEB ŞUBE 
 
 
                        
UYARI: Adı/Soyad BÜYÜK HARF ile Yazınız
UYARI: Doğrulama için 2 kez Giriş Yapınız
KURUMSAL/POSTA GİRİŞİ

Köyümüzün Tarihçesi

KÖYÜMÜZÜN TARİHÇESİ  

İLİ: Niğde                       
İLÇE:
Merkez             
KÖY:
Nar Köyü                                         

NAR KÖYÜNÜN TARİHİ
 
          Nar köyünün hangi tarihte kurulduğuna dair kesin bilgiler bulunmamakla birlikte eski köy yerleşim yerine bakıldığında köyün kuruluşunun eski tarihlere dayandığı tahmin edilmektedir.

Nar köyü sınırları içerisinde bulunan Kötü Yayla adlı bölgenin altındaki güneyden kuzeye doğru uzanan vadinin ortasında bulunan eski köy şimdi yerleşim yerinden 1200 metre uzaklıktadır. Burada bulunan mağaralar ve eski yerleşim yerlerinin eski tarihte kurulduğu anlaşılmaktadır.

Köyün nasıl kurulduğu hakkında kesin bilgiler bulunmamakla birlikte köyün yaşlılarından Osman Göktaş’ın annesi Fadime Göktaş’ın verdiği bilgilere göre köyün dokuz hane olduğu anlaşılmaktadır. Bir başka yaşlı Develi Kadın denilen kişi  de  bu bilgileri doğrulamaktadır.

Köy tarihinde 1960 ‘lı yıllarda büyük bir sel felaketi olmuştur. Köy vadide olduğundan 150 adet büyükbaş hayvan sellere kapılarak yok olmuştur.

Diğer bir felaket ise 1969 yılında Orta mahallede meydana gelen toprak kaymasıdır. Bu felaketten etkilenen köy halkı 1969 ‘da Niğde Kırbağları mevkisinde yaptırılan 206 adet konutlara yerleştirilmiştir. Yamaçta kurulmuş olan köyde toprak kayması halen mevcut olup tehlike arz etmektedir.Arazinin volkanik olmasına bağlı olarak aşırı yağışlarda toprak kayması ihtimali mevcuttur.

COĞRAFİ KONUM VE  ARAZİSİ
 Nar köyü Niğde merkez ilçeye bağlı olup 83 km. uzaklıktaki son köyüdür. Köy vadinin doğu yamacında kurulmuş olup engebeli arazide yer almaktadır. İç Anadolu Bölgesinde yer alan köyde karasal iklim hakim olup yükseltisi fazla olmasına bağlı olarak karlı gün süresi uzundur. Kışın güneyden esen güçlü lodos karların erimesinde etkili olmaktadır.Sonbahar ve ilkbaharda yağan yağmurlar  toprağın kumlu olması nedeniyle fazla tutamamaktadır ve su ihtiyacını giderememektedir.Orta mahallede yer alan ve kumların oynadığı mağaralar bölgenin volkanik bir arazi olduğunu ortaya koymaktadır.Ayrıca köyün kuzeydoğusunda yer alan Narlı gölün jeotermal bir saha olması  da bu olasılığı güçlendirmektedir.


 Köyün engebeli bir arazide kurulmuş olmasına bağlı olarak tüm arazilerden faydalanılmaktadır.Kötü Yayla’nın yarısı ormanlık arazi,diğer araziler ekim için kullanılmaktadır.Vadinin batı yamacı tahıl ürünlerinin ekimi ,doğu yamacında ise bağ alanları yer almaktadır.Vadide ise bahçeler,kavaklıklar yer almaktadır.Diğer arazilerde buğday,arpa ,yulaf,nohut ve fasulye üretilmektedir.Tarlalarda sırayla ekim ve gübrelemeye bağlı nadasa bırakma uygulanmaktadır.Bölgede 3000’e yakın kayısı,2000’e yakın armut ve çok fazla sayıda elma ağacı vardır. Köydeki elma bahçeleri 200 ile 250 dönüm kadar alan kaplamaktadır.
           Köyün  çevresindeki ormanlarda çok az  sayıda karaçam ile meşe ağaçları yer almaktadır.

KOMŞULARIMIZ
Nar köyünün doğusunda Gösterli köyü,batısında Aksaray’ın  Madama köyü, kuzeybatısında  Aksaray’ın Yakacık köyü ,güneyinde  Bozköy  ve kuzeyinde Aksaray’a bağlı Sofular Kasabası yer almaktadır.

NÜFUS
1985 sayımlarına göre köyün nüfusu 931 kişi,2000 sayımlarına göre köy 136 hane olup nüfusu 749 kişi,ve son olarak 2007 Adrese dayalı nüfus sayımında köyün nüfusu 615 kişi olarak tespit edilmiştir.Türkiye İstatistik Kurmundan alınan verilere göre 2009 yılı adrese kayıt sistemine kayıtlı 507 kişidir. Köyün elverişsiz şartlarına bağlı olarak şehirlere göç devam etmekte olup, nüfus hızlı bir şekilde azalmaktadır.


İÇME VE SULAMA SUYU
Köyün içme suyu 2009 yılında kötüyayla mevkisine vurulan sondajdan sağlanmaktadır.Ayrıca bu sondaj suyu Deliklikaya ve Yukarı çukur çimen mevkisinden gelen kaynak suları ile 1996 yılında Köy Hizmetleri tarafından köyün güneyine yatırılan 200 tonluk su deposunda birleşip köy halkının kullanımına sunulmuştur.Daha önceleri köylünün çabasıyla bir tünelden köye ulaştırılan içme suyu 1988 yılında Köy Hizmetleri tarafından köye getirilmiş olup, köy  çeşmeleri ile kullanılmaktadır. Köyde evlerde su bulunmakla beraber 7 adet köy çeşmesi mevcuttur.
            Köyün güney kısmında  birikme sularıyla meydana gelen yukarı gölden sulama işlerinin bir bölümü yapılmaktadır.Göletin suyundan faydalanabilmek için su kanalları yapılmaktadır. Ayrıca 2010 yılında Kemerli mevkinde bulunan sulama havuzu üzerine 3 hat olmak üzere toplamda 3550 m damlama sistemi kurulumşu ve bölgedeki meyve bahçelerine hareketlilik getirmiştir.  
  


 GEÇİM  KAYNAKLARI 
Köyün en önemli gelir kaynağı  tarımdır. Hayvancılık ve bunun yanında son zamanlarda  gelişme gösteren Bahçecilik özellikle elma yetiştiriciliği ve arıcılık gelmektedir. Köyde   inşaat  sahası üzerine zanaatkar sayısı oldukça  fazla olup köy halkı çalışmak için Derinkuyu, Niğde, Nevşehir, İzmir gibi illere çalışmaya gitmektedirler.

Köyde üç tane sıcak demir atölyesi vardır. Atölyelerde traktör pulluğu, orak, çekiç, keser, balta, kaynak işleri yapılmaktadır.

 Tarım çalışmalarının  çoğunu kadınlar yapmaktadırlar. Köyde tarımda  kullanılan traktör sayısı son yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Bunun  yanında karasaban ve öküz çifti de kullanılmaktadır. Tarlalara buğday, arpa,nohut, fasulye ekilmektedir.
Bu ürünler köylünün ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bağ-bahçelerinde elde edilen üzümden ise pekmez yapılarak tüketilmektedir.

Köyde hayvancılık fazla gelişmemiştir. Her ailenin kendi ihtiyacını karşılayacak kadar büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirilir.Son yıllarda gelişme gösteren arıcılık köylü için gelir kaynağı olmuştur. Balın kaliteli olmasına bağlı olarak çevre yerleşmeler köye bal almak için gelmektedir.
Son zamanlarda kavakçılık ve sebzecilik gelişme göstermekte olup,köylü kendi ihtiyacını yetiştirmektedir.
MÜLKİYET-MİRAS-EVLENME
 Köyde arazi ve eşya paylaşımı kanunlara göre yapılmakta olup kız çocuklar mirastan payına düşeni
almaktadır. Miras paylaşımı ebeveynler öldükten sonra yapılır

Evlenme genellikle görücü usulüyle yapılmaktadır. Kendi aralarında anlaşarak erkeğin babasının kızı istemesiyle evlenme olduğu gibi kaçma usulüyle de evlenmeler mevcuttur.Yapılan düğünlerde masrafın büyük kısmını erkek tarafı karşılar . Köydeki evlenme yaşı  16-18’dir.



KÜLTÜR DURUMU

Köyün ilkokulu 1954 yılında açılmıştır. Bu okuldaki derslikler zaman zaman öğrencilere yetmemiş köyde bulunan ve okula yakın muhtelif odalarda derslikler oluşturulmuştur. Okul 1954 yılında yapılmasına rağmen köyde bulunan bazı kişiler askerde  okuma yazma öğrenmişlerdir.Rahmetli olan bu kişilerin hemen hepsinin çok iyi derecede arapça ve osmanlıca bildikleri belirtilmektedir. Çocuklarını 5.sınıftan sonra da okutmak isteyen bazı aileler şu an Aksaray’ın ilçesi olan Güzelyurt’a(Gelveri) çocuklarını göndermişler, bazı ailelerde Niğde’ye göçmüşlerdir. Bu öğrencilerden halen avukatlık yapan Hasan ÇANKAYA, uzun yıllar Niğde ve Kayseri’de doktorluk yapan özel Hacettepe hastanesi kurucularından Genel Cerrah Dr. Bilal ALTIPARMAK, emekli öğretmenler Nasuh UYAROĞLU ve Yaşar AYDIN köy gençlerine örnek teşkil etmişlerdir. 1968 yılında köyde meydana gelen toprak kayması sonucu okul hasar gördüğünden öğretime  ara verilmiştir. Daha sonra devlet tarafından Niğde’nin kırbağları semtinde kurulan baraka evlere köy taşınmaya çalışılmıştır. Bazı aileler bu barakalarda oturarak zorluklar içinde çocuklarını okutmuşlardır.1970 yılında teslim edilen afet evlerine taşınan köylüler halen Niğde’nin Nar Mahallesin de ikamet etmeye devam etmektedirler. Köyde 1974 yılında yeni okul 2 derslikli olarak yapılmış,1990 yılında ek olarak bir derslik,1 müdür odası ilave edilmiş ve 2001 yılında  3 derslikli yeni bina yapılmasıyla ilköğretim olarak eğitim öğretime devam edilmektedir. Okulumuzda halen araç gereç odası, tuvaletler ve oyun sahası mevcuttur. İki adet lojmanında öğretmenler kalmaktadır. Köyde bulunan halkın çoğunluğu ihtiyarlar hariç okur yazardır. Ancak ailelerden bazıları ilköğretim sonrası çocuklarını okutmakta güçlük çekmektedir. Bazıları da çocuklarını Niğde’de bulunan özel yurt ve akrabalarının yanına göndererek okutmaya çalışmaktadırlar.


Köyde ikamet edenlerle Niğde’de ikamet edenleri birbirlerinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Nar köyünde ve Niğde Nar mahallesinde doğup büyüyenlerden; (tespit edilebilen); 3 doktor, 2 avukat, bir eğitim müfettişi, 1 müftü, 1 laborant, çoğu önemli camilerde görevli 50’ye yakın  imam, 20’ ye yakın öğretmen ve idareci, en az astsubay kademesinde 7 asker, 8 polis, üniversite ve yüksek okul mezunu 6 sağlık personeli, sayısı tam belirlenemeyen lise mezunu devlet memuru ve emekli bulunmaktadır. Halen köyde ikamet edenlerden;  Niğde’de bazı yurtlarda ve yakınlarının yanında okumaya çalışan lise düzeyinde  öğrenciler ile Nar Mahallesi ve Nar Köylü olup başka illerde ikamet edenlerden üniversitelerin çeşitli bölümleri ile liselerde okuyan çok sayıda öğrenci vardır.